Krokodillen lusten fruitpap
Foto: shutterstock

Minstens de helft van de krokodilachtigen gromt geen ‘nee’ tegen een sappig stukje fruit.

Natuurdocumentaires zoals die van National Geographic ­tonen vaak beelden van krokodillen in modderpoelen, die meedogenloos een antilope ­tussen hun kaken klemmen en vervolgens als lunch weghappen. ­Terecht krijgen ze daarom het etiket ‘carnivoor’ opgeplakt. Maar nu blijkt dat de reptielen ook niet vies zijn van een appeltje bij hun antilope.

Amerikaanse biologen van verschillende universiteiten deden de verrassende ontdekking toevallig. Tijdens een routine-analyse van Amerikaanse alligators (Alligator mississippiensis) in Florida vonden de biologen appels in de maag van de dieren. Dertien van de achttien onderzochte soorten bleken fruitliefhebbers te zijn.

‘Krokodillen eten al decennia fruit. Maar omdat deze dieren allang als carnivoren beschouwd werden, schonk niemand daar aandacht aan’, vertelt Thomas Rainwater, bioloog van de ‘US Fish and Wildlife ­Service’ in Charleston, South ­Carolina.

Soms belandt fruit per ongeluk in de maag van de dieren omdat hun prooien fruiteters zijn, maar soms eten ze het ook met opzet, om hun spijsvertering te vergemakkelijken. Zo kunnen de grotere fruitpitten hun vlezige maaltijden helpen vermalen. Toch twijfelen de wetenschappers er niet aan dat krokodillen fruit ook voor de smaak in grote hoeveelheden verorberen. Vorig jaar zag een onderzoeker in Zuidoost-Azië een wilde ­Siamese krokodil in een watermeloen happen.

Uit de studie blijkt dat krokodillen 34 plantenfamilies en 46 plantensoorten opeten, waarbij ze een grote liefde hebben voor vlezige vruchten zoals appels, sinaasappels, meloenen en bananen.

Bovendien vermoeden de biologen dat de geschubde fruitliefhebbers via hun uitwerpselen zaden of vruchten van planten kunnen verspreiden en zo de groei van die planten bevorderen. Voorlopig is daar amper iets over geweten, dus het idee biedt in elk geval genoeg stof voor vervolgonderzoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig