Inca’s drogeerden kinderen voor offers
Mummie van een Incameisje, met in het groen op de scans resten van cocabladeren. Foto: Johan Reinhard

De Inca’s gebruikten drugs en alcohol tijdens hun rituelen. Drie gevonden mummies van geofferde kinderen werpen een nieuw licht op de gebruiken van toen.

Drugs en alcohol speelden een grote rol in de laatste weken en maanden van de geofferde Incakinderen, zo blijkt uit een studie in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Amerikaanse en Europese archeologen deden forensische tests op de drie mummies die in 1999 werden gevonden in tombes nabij de top van de Argentijnse Llullaillaco-vulkaan.

De mummies zijn vijfhonderd jaar oud. Het gaat om een jongen en een meisje van ongeveer vier of vijf jaar en een tienermeisje van dertien jaar. Kinderen werden in die tijd voor allerlei redenen geofferd, zoals voor mijlpalen in het leven, tijden van oorlog en natuurrampen of voor rituelen volgens de kalender.

Tienermeisje

Vooral het tienermeisje was interessant voor het onderzoek. In tegenstelling tot de twee kleuters, was zij zwaar verdoofd voordat ze in een tombe belandde. De archeologen analyseerden de chemische stoffen in haar haren, waarmee ze zelfs haar laatste twee levensjaren konden bestuderen. Zo kreeg zij een jaar voor haar dood rijkelijker eten, zoals maïs en vlees in plaats van aardappelen. Zes maanden voor haar dood piekte haar cocagebruik, en in haar laatste zes weken dronk ze veel meer alcohol dan ervoor.

Het is nog onduidelijk waarom het meisje zo verdoofd werd. Misschien besefte ze, meer dan de kleuters, wat er haar te wachten stond en kalmeerden de drank en drugs haar. Vervolgonderzoek naar het gehalte van cortisol in de haren, het stresshormoon, zal de wetenschappers weer heel wat wijzer maken.buit

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig