'Veel minder kwallen aan kust dan donderdag'
De kompaskwal. Foto: rr
Door de tropische temperaturen doken er donderdag kolonies kwallen op aan de Belgische kust. In Oostende alleen al meldden zich zeker vijftig mensen met een kwallenbeet bij de hulpposten gemeld. Ondertussen zou het aantal kwallen echter al stevig afgenomen zijn.

Er zijn vrijdag al veel minder kwallen aanwezig in de buurt van de Belgische kust dan donderdag. Dat stelt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).

De IKWV legde vandaag contact met verschillende reddingsposten en die meldden aanzienlijk minder kwallen.Min

'Vrees dat dit een record is'

Donderdag werden veel kwallen gezien en vooral gevoeld aan onze kust. ‘Door het warme weer en de kalme zee waren er blijkbaar heel wat kleine kwallen in het water. Toch was de situatie niet ernstig genoeg om de grote massa badgasten uit het water te halen. Dat was niet verantwoord geweest', stelde hoofdredder Gino Bintein.

Aan de Oostendse surfclub VVW Inside Outside, werd wel de rode vlag gehesen na vijftien slachtoffers van kwallenbeten.

Aan het uiterste puntje van de westkust, in De Panne, was de situatie minstens zo erg. Daar werden 62 mensen voor een kwallenbeet verzorgd. ‘Ik vrees dat dit een record is’, verklaarde hoofdredder Vincent Geerardyn. ‘Als dit een zondag was geweest, lag het aantal minstens dubbel zo hoog.’

De kwallenvlek spreidde zich ook uit over de oostkust. In Knokke-Heist moesten 30 badgasten verzorgd worden. Volgens hoofdredder Eric Wybow veroorzaken de beten een vervelende jeuk. ‘Wij hebben speciale zalf aangebracht op de beet zelf, waardoor de jeuk fel vermindert. Voorlopig gaat het nog om de gewone kwallen, maar we zijn beducht voor gekleurde kwallen. Die kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken.’