Berlusconi definitief schuldig bevonden aan fraude - maar hij blijft voorlopig in de senaat
Foto: Belga
Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier en mediamagnaat, is definitief veroordeeld wegens fiscale fraude bij zijn mediabedrijf Mediaset. Het is voor het eerst dat de mediamagnaat definitief voor een misdrijf is veroordeeld. Het Italiaanse Hof van Cassatie bevestigde de vier jaar celstraf die hij eerder kreeg opgelegd. Maar het verbod om de komende vijf jaar een openbaar ambt uit te oefenen, werd geannuleerd.

Het Hof van Beroep moet het deel van het proces over het beroepsverbod overdoen, besliste Cassatie. En net die straf kon Berlusconi echt pijn doen. Een verbod om een openbaar ambt uit te oefenen, zou immers betekenen dat Berlusconi zijn zitje in het senaat moet opgeven. Zolang het Hof van Beroep zich niet heeft uitgesproken, blijft Berlusconi dus senator.

De celstraf betekent niet dat ll Cavaliere nu ook de gevangenis in moet. De straf werd meteen tot één jaar herleid, en die korte straffen worden in Italië - net als in ons land - niet uitgevoerd. Berlusconi moet nu kiezen tussen gemeenschapsdienst of huisarrest. Kiest hij voor dat laatste, dan kan de president hem nog gratie verlenen.

Toch betekent dit alles niet dat Berlusconi onaangetast blijft. Het is de eerste keer dat de oud-premier definitief werd veroordeeld, en die blaam blijft.

De inzet van het proces was de systematische fraude die werd gepleegd in het mediabedrijf Mediaset, sinds jaar en dag in handen van Berlusconi. Die werd reeds in eerste aanleg en in hoger beroep veroordeeld voor het gesjoemel met tv- en filmrechten. Bij de verkoop van die rechten werden de prijzen kunstmatig opgedreven, waarna de meerkosten werden doorgesluisd naar offshore-bedrijven. De veroordeling werd nu door het Hof van Cassatie bevestigd. 

Ook twee ex-managers van Mediaset en een producer werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de fraude.

Berlusconi zei na de uitspraak in een videoboodschap dat hij het doelwit is van een 20-jarige vervolging door magistraten. 'Ik ben niet betrokken bij de belastingfraude.' De ex-premier zei dat hij zal aandringen op hervorming van het justitiële stelsel. Hij zal door blijven gaan met zijn politieke strijd.

Aan de uitgang van het hooggerechtsgebouw wachten naast de talloze journalisten ook heel wat nieuwsgierigen. Ook het zelfverklaarde 'leger van Silvio', dat uit een tiental enthousiaste aanhangers van de ex-premier bestaat, tekent present.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig