Russische antiholebiwet geldt ook tijdens Olympische Winterspelen
Foto: BELGA
Rusland zal de nieuwe internationaal fel gehekelde antiholebiwet ook tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji toepassen. 'Niemand verbiedt atleten met niet-traditionele seksuele geaardheid naar Sotsji te komen, maar als ze daar op straat propaganda voor maken, zullen ze daarover verantwoording moeten afleggen', zei minister van Sport Vitali Moetko donderdag aan het staatspersagentschap R-Sport en spreekt daarmee het Internationaal Olympische Comité (IOC) tegen.

 Kremlinbaas Vladimir Poetin had op 30 juni een verbod op homoseksuele propaganda onderschreven. Daardoor worden uitlatingen over de homoseksuele levenswijze in het bijzijn van minderjarigen beboet.

Het IOC had meegedeeld 'dat het van de hoogste regeringskringen garanties had gekregen dat de wet niemand van de Olympische deelnemers zou raken'. Dat bevestigde de zegsman van de voor de Olympische Spelen van 2014 bevoegde vicepremier Dmitri Kosak.

Atleten moeten zich aan de plaatselijke wetgeving houden, zei Moetko nu. 'Zo is dat ook hier. Kom naar hier, maar trek geen jongeren aan en maak geen propaganda, daarover gaat het', meent de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig