Bradley Wiggins rijdt Eneco Tour
Foto: AP
Bradley Wiggins, voormalig winnaar van de Ronde van Frankrijk en Olympisch kampioen tijdrijden, zal binnen twee weken deelnemen aan de Eneco Tour. Dat bevestigde Team Sky aan de organisatie. De Eneco Tour vindt plaats in België en Nederland van 12 tot 18 augustus.

 Na een ontgoochelende Giro en het (gedwongen) forfait voor de Ronde van Frankrijk richt Wiggins zich op het WK wielrennen in Firenze. De Eneco Tour past als voorbereiding naar het WK. De Brit nam eerder deel aan de Eneco Tour in 2006 en 2009.

Naast Wiggins starten onder andere ook Jan Bakelants, Philippe Gilbert, Stijn Devolder en de winnaar van de Eneco Tour 2012 Lars Boom. Alessandro Petacchi debuteert dan weer voor zijn nieuwe ploeg Omega Pharma-Quickstep, waar ook Tom Boonen ongetwijfeld een belangrijke rol gaat spelen. 

De negende editie van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers begint op maandag 12 augustus aan de Belgische kust met een vlakke rit tussen Koksijde en Ardooie. Woensdag 14 augustus trekt de karavaan naar Nederland, waar er vrijdag 16 augustus een individuele tijdrit op het programma staat. Op zaterdag 17 augustus eindigt de voorlaatste etappe op La Redoute in Aywaille, het geboortedorp van wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC). Een dag later wordt de Eneco Tour afgesloten met een rit over 200,8 kilometer tussen Tienen en Geraardsbergen. De finish ligt net als vorig jaar op de Muur van Geraardsbergen.

De twee wild cards die de organisatie kan uitdelen zijn dit jaar voor de Belgische ploegen Topsport Vlaanderen-Baloise en Accent.Jobs-Wanty.

Rittenschema Eneco Tour

maandag 12 augustus: Koksijde – Ardooie (175 km)
dinsdag 13 augustus: Ardooie – Vorst (177 km)
woensdag 14 augustus: Oosterhout – Brouwersdam (187 km)
donderdag 15 augustus: Essen – Vlijmen (169 km)
vrijdag 16 augustus: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (13,2 km - ind. tijdrit)
zaterdag 17 augustus: Riemst – La Redoute (Aywaille) (150 km)
zondag 18 augustus: Tienen – Geraardsbergen (208 km)

Alles over de Eneco Tour vind je hier.