Experimenteel Standard wint glansloos in Griekenland
Standard viert de 0-1 Foto: BELGA

Standard heeft in de derde voorronde van de Europa League met 1-2 gewonnen tegen Xanthi. De Luikenaars waren de betere ploeg in Griekenland, maar sprongen te zorgeloos om met hun overwicht. Mujangia Bia en Ciman scoorden.

Iandoli maakt op de linksback zijn debuut, verder zagen we een piepjong middenveld met Cissé (19) en Marquet (18). De Camargo kreeg in de aanval het gezelschap van Ezekiel. Met andere woorden, de nieuwe coach Guy Luzon liet namen als Batshuayi, Kanu, Buyens en Van Damme op de bank.

Knappe goal

Er viel weinig te beleven in het openingskwartier. Mujangi Bia bracht daar verandering in. De flankaanvaller kreeg tijd en ruimte om uit te halen: 0-1. De Luikenaren had daarna enkele mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen via Ezekiel en Bulot, maar dat lukte niet.

De Grieken bakten er al voetballend niet teveel van. Het was dan ook verrassend dat na zesendertig minuten de gelijkmaker viel. Serge Dié poeierde een vrije trap in de bovenhoek, Geen schijn van een kans voor Kawashima: 1-1. Vijf minuten voor het rustsignaal dreigden de bezoekers nog een keer. Doelman Kyriakidis had een goede reactie in huis op een lage schuiver van Mujangi Bia.

Strafschop gemist

Mujangi Bia liet in de tweede helft nog eens van zich spreken, maar ditmaal in negative zin. Ezekiel werd neergelegd in de zestien van Xanthi. Strafschop, maar thuisdoelman Kiriakidis kon de inzet stoppen.

Waar Standard in de eerste helft de wet dicteerde, was de tweede helft van minder allooi. Gelukkig was er nog oudgediende Laurent Ciman. Die kopte de Rouches op 1-2, een goede uitgangspositie voor de terugmatch. De Grieken waren na een tweede geel voor Bertos nog maar met tien spelers, zodat Standard het zorgeloos kon uitspelen.

De terugmatch wordt volgende week donderdag (8 augustus) gespeeld en is live te volgen op Sportwereld.be.