De Verenigde Staten hebben Rusland met scherpe kritiek geantwoord op het verlenen van asiel aan IT-expert Edward Snowden.

‘We zijn zeer ontgoocheld dat de Russische regering deze stap heeft gezet ondanks onze open en vertrouwelijke vragen dit niet te doen’, zei de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, donderdag. De beslissing van Moskou ondermijnt een sinds lang bestaande samenwerking in de strafvervolging, die na de terreuraanslagen op de marathon van Boston een opleving kende.

Of er nog een ontmoeting komt tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Kremlinbaas Vladimir Poetin in de marge van de G20 in St. Petersburg, moet volgens Carney nog overdacht worden. Hij maakte echter duidelijk dat dit geen positieve ontwikkeling is. Een woordvoerster van het State Department zei dat de VS vooraf niet door de stap van Rusland werd op de hoogte gebracht.

Snowden had na wekenlang bang afwachten donderdag de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo verlaten en Rusland kunnen binnengaan. Volgens zijn advocaat wil hij daar voorlopig blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig