'Mijn leven was een hel. Nu volgt voor de rest van jouw leven de hel'
Ook Michelle Knight, een van de ontvoerden, heeft gesproken in de rechtzaal. Foto: AP
Ariel Castro (53) heeft zich voor de jarenlange ontvoering en mishandeling van drie vrouwen uit Cleveland verontschuldigd in de rechtbank. ‘Ik heb een verslaving, net als een alcoholist een verslaving heeft.’ Hij kreeg zoals verwacht levenslang, zonder kans om ooit nog vrij te komen.

Michelle Knight (32), een van de drie vrouwen die door Castro werd ontvoerd, heeft gesproken in de rechtzaal. 'Ik zat elf jaar in de hel. Nu volgt jouw hel. Die zal duren voor de rest van je leven. Ik zal alles wat gebeurd is achter me kunnen laten’, zei ze tegen haar ontvoerder. Ze is de enige die een getuigenis heeft afgelegd.

'Ik ben geen monster'

Ook Castro nam het woord. Hij zei dat hij door seks wordt gedreven. ‘Ik ben geen gewelddadig roofdier... Ik ben geen monster, ik ben een normaal persoon.’ 

‘Ik ben gewoon ziek’, ging hij voort. ‘Ik heb een verslaving, net als een alcoholist een verslaving heeft.’ Hij benadrukte dat hij het zelf niet kon verklaren hoe hij zo geruwelijk kon zijn. Tot op heden probeert hij een antwoord te vinden op zijn eigen vragen. De seks met de vrouwen was met hun toestemming gebeurd, was hij van mening. Hij ontkende ze geslagen en gefolterd te hebben.

Hij zei dat hij nooit van plan was om de vrouwen te ontvoeren, maar dat hij heeft gehandeld in een opwelling toen hij zijn eerste slachtoffer ontvoerde. Castro richtte zich ook tot de families van zijn slachtoffers en Knight en zei dat hij echt spijt heeft. ‘Ik hoop dat ze het me ooit kunnen vergeven.’ 

Geen doodstraf

Castro, een voormalige buschauffeur, heeft schuld bekend in de 937 aanklachten, waaronder verkrachting en vrijheidsberoving. Vorige vrijdag ging Castro in op het voorstel van de openbare aanklager, de zogenaamde ‘plea deal’.

Met de schuldbekentenis keek hij aan op een levenslange gevangenisstraf zonder uitzicht op (vervroegde) vrijlating. Die straf is nu ook uitgesproken door de rechter. Daarbovenop komt nog eens duizend jaar. Hij ontloopt zo de doodstraf, die in Ohio nog steeds van kracht is.

Castro werd begin mei als hoofdverdachte opgepakt, nadat Amanda Berry (27) de hulp kon inroepen van een buurman. De andere twee vrouwen, Gina DeJesus (23) en Michelle Knight (32), en een door de verkrachter bij Berry verwekte dochter werden eveneens bevrijd. Castro had de vrouwen ontvoerd en deels meer dan tien jaar lang gevangengehouden, mishandeld en seksueel misbruikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig