Daarom is broccoli een wondergroente
Foto: Shutterstock

Wie veel broccoli eet kan zijn of haar welzijn een boost geven. De groente bevat immers een ingrediënt dat uw gezondheid bevordert, zo ontdekten wetenschappers aan het Instituut voor Voedingsonderzoek in het Britse Norwich.

Wetenschappers creëerden de superbroccoli Beneforte, een soort die twee keer meer glucoraphanin (een indirect werkende anti-oxidant) bevat dan een doorsnee broccoli. Vervolgens lieten ze negentien vrijwilligers gedurende drie maanden elke dag een portie (drie roosjes) gewone broccoli eten. Negentien andere proefpersonen aten elke dag de superbroccoli.

En wat blijkt? Bloedproeven tonen aan dat de personen die elke dag smulden van het nieuwe broccolitype sterkere lichaamscellen hebben dan de anderen dankzij de hoge hoeveelheid glucoraphanin.

Het natuurlijke bestanddeel wordt in de darmen getransformeerd tot de bioactieve verbinding sulforafaan en komt in de bloedsomloop terecht, wat een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Zo vermindert het chronische ontstekingen en houdt het ongecontroleerde celdeling tegen. Dit laatste wordt geassocieerd met de ontwikkeling van kanker en hartkwalen.

Volgens de onderzoekers is gewone broccoli ook heel gezond, maar moet je er dagelijks heel veel van eten om dezelfde heilzame effecten te bekomen als met de superbroccoli.

‘De superbroccoli moet je slechts drie keer per week bereiden om er alle voordeel uit te halen. Niemand wil de groente elke dag naar binnen werken’, zegt onderzoeksleider Richard Mithen.‘Deze studie heeft nieuwe inzichten gegeven die kunnen leiden tot de creatie van voedzamere soorten van onze vertrouwde groenten’, voegt hij er nog aan toe.