Oppositie schiet Speedy Pass voor vreemdelingen af
Foto: Michiel Hendryckx

De Antwerpse oppositiepartijen wijzen het voorstel voor de invoering van een soort ‘Speedy Pass’ aan het vreemdelingenloket af. VB-kopstuk Filip Dewinter denkt dat het ‘niet zal zorgen voor minder vreemdelingen in de stad’, terwijl de linkse partijen er een ‘nieuwe poging tot discriminatie’ in zien.

N-VA-schepen van Loketten Liesbeth Homans denkt aan een Speedy Pass voor vreemdelingen. Wie meer betaalt, zal sneller ingeschreven worden.

‘Dit voorstel houdt een dubbele discriminatie in’, vindt Peter Mertens (PVDA+). ‘Enerzijds bevoordeelt het mensen uit een hogere categorie op de arbeidsmarkt, anderzijds zou men meer moeten betalen indien men geen Nederlands kent. Dat kan echt niet.’

Mertens dreigt ermee om opnieuw naar de gouverneur te stappen indien het voorstel door de gemeenteraad geraakt.

De vergelijking die Homans maakte met het sneller verkrijgen van een reispas, gaat volgens Meyrem Almaci (Groen) dan weer niet op. ‘Dit gaat om het verstrekken van een basisvoorziening, je bent immers verplicht een verblijfsvergunning aan te vragen. Bovendien zal die ‘fast lane’ de wachtrijen voor de minder gegoeden alleen maar doen toenemen’, vreest ze.

SP.A-fractieleidster Yasmine Kherbache ziet er geen structurele oplossing in. ‘Voor heel specifieke situaties zoals wanneer iemand enkele dagen in ons land komt werken, moet het kunnen, als algemene regel zou het discriminerend zijn. Maar het toont vooral aan hoe N-VA het wachtrijenprobleem in verschillende sectoren denkt aan te pakken’, meent ze.

Voor Filip Dewinter (Vlaams Belang) is het voorstel van Homans ‘een nieuwe N-VA-stunt’ die niets zal oplossen. ‘De overheid moet dienstverlening niet organiseren op basis van commerciële criteria, maar politieke beleidskeuzes’, zegt hij nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig