Juli was dodelijkste maand in vijf jaar in Irak
Ravage na een aanslag op een sjiitische moskee, 29 juli 2013. Foto: AP

De terreur in Irak heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Nooit werden de voorbije vijf jaar meer mensen gedood door terreuraanslagen dan gedurende de voorbije maand.

Tijdens de maand juli eisten de veelvuldige aanslagen ruim 3.000 slachtoffers. 1.057 Irakezen kwamen om het leven, 2.326 mensen raakten gewond. De cijfers zijn afkomstig van de Verenigde Naties.

Het merendeel van de slachtoffers zijn burgers, waarvan velen politieagenten die buiten hun dienst werden vermoord. Daarnaast werkten zo’n 129 slachtoffers voor de veiligheidstroepen. De meeste aanslagen gebeurden in de hoofdstad Bagdad en in de noordelijke provincies, zoals Diyala en Kirkoek.

Sinds 2012 zijn de spanningen tussen soennieten en sjiieten danig opgelopen. Het conflict wordt in de hand gewerkt door de strijd tussen de sjiitische regeringsleider Noeri al-Maliki en de soennitische politieke partijen. Beide kampen bevinden zich in een patstelling. Daarnaast zorgt ook de burgeroorlog in het nabije Syrië voor polarisering.

Het sektarisch geweld eist bijna dagelijks slachtoffers. Donderdag schoten onbekenden een politieofficier en een gevangenisbewaker dood in de noordelijke provincie Ninive. In Mosoel ontplofte dan weer een bom, waarbij 20 mensen verwond werden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig