Tihange 2 tijdelijk stilgevallen
Tihange 2. Foto: BELGA

De kernreactor Tihange 2 is gisteravond automatisch gestopt na een probleem met de klep van een voedingswaterpomp. Dat heeft uitbater Electrabel bevestigd. Ondertussen wordt de reactor heropgestart. De

‘Er was in de centrale een technische afwijking aan een klep van de voedingswaterpomp, die water voor een stoomgenerator voorziet’, legt Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel, uit. ‘Daardoor is een veiligheidsmechanisme in werking getreden, met een automatische stopzetting van de reactor als gevolg.’

Het probleem werd geanalyseerd en opgelost, waarna de centrale opnieuw aan het elektriciteitsnet werd gekoppeld. Ondertussen draait de reactor al opnieuw op 40 procent van haar vermogen. ’Op het einde van de dag zou de centrale in principe opnieuw op vol vermogen werken’, hoopt Keyaert.

Electrabel wijst erop dat het incident plaatsvond in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale, en dat het niet om een incident op de INES-schaal (International Nuclear Event Scale) gaat.

De nucleaire regulator Fanc gaf in mei van dit jaar haar akkoord om de reactor uit 1983 opnieuw in gebruik te nemen. Het Fanc zegt nog bezig te zijn met het onderzoeken van het incident.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig