Kan u ook niet stoppen met foto's kijken op Facebook?
Foto: AFP

Deze situatie roept wellicht herkenning op: u zit op Facebook, klikt op een foto en voor u het weet wijst de klok een uur later aan. U blijft maar doorklikken naar de volgende foto, zonder echt te kijken, bijna gehypnotiseerd. Maar waarom eigenlijk?

Facebook kluistert ons allen vaak veel langer aan de computer dan we zelf zouden willen. Zeg nu zelf, wat is een uur op Facebook? Toch doen we het niet alleen omdat Facebook zo leuk is. De Amerikaanse nieuwssite The Atlantic ziet een andere reden. Volgens journalist Alexis C. Madrigal gelijkt het bijna dwangmatig naar foto’s kijken op spelen met gokautomaten in Las Vegas. Zijn vergelijking is niet wetenschappelijk, maar wel zeer herkenbaar.

Madrigal haalt de mosterd bij antropologe Natasha Schüll. Zij ontdekte dat gokverslaafden niet spelen om te winnen, maar om in ‘The Machine Zone’ te geraken. Een toestand waarin de wereld rondom wegvalt en alleen de herhaling van het spelen telt. Opnieuw en opnieuw en opnieuw aan die hendel trekken en gelaten afwachten of er iets gebeurt.

Foto’s kijken op Facebook is een softe versie van ‘The Machine Zone’, volgens Madrigal. ‘The Facebook Zone’, zeg maar. Sociale interactie is van geen tel, wel de herhaling van de handeling. Waarmee de journalist niet wil gezegd hebben dat elke Facebooker verslaafd is. Voor meer inzicht in ons gedrag op sociale media verwijzen we u door naar het artikel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig