ECB houdt rente ongewijzigd
Mario Draghi. Foto: AFP

De belangrijkste rente in de eurozone blijft op een historisch dieptepunt van 0,5 procent. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekendgemaakt. Daardoor is het nog steeds erg goedkoop voor banken om geld te lenen.

De ECB hield ook de depositorente en de marginale beleningsrente ongewijzigd op respectievelijk 0 procent en 1 procent. ECB-topman Mario Draghi liet ook opnieuw weten dat de rentes ‘voor een langere periode’ op het huidig niveau zullen blijven of zelfs nog zullen zakken.

Draghi stelde verder dat de inflatieverwachtingen behouden blijven en dat er tekens zijn van een voorzichtige groei. Het beleid van de ECB zorgt daarbij volgens hem voor ‘steun aan een geleidelijk herstel van de economische activiteit tijdens de rest van 2013 en in 2014.’

Er is nog wel steeds vraag naar goedkoper geld van de ECB, om zo de economie verder aan te zwengelen. Nu het einde van de recessie in de eurozone dichterbij lijkt te komen, ligt een versoepeling van het monetaire beleid echter minder voor de hand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig