Milquet dringt aan op Europese opvolging Syrië-strijders
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en acht van haar Europese collega’s dringen aan op de invoering van een Europees systeem om gegevens van vliegtuigpassagiers te kunnen inzien. Zo willen Syrië-strijders kunnen opvolgen.

De ministers van België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden hadden op 7 juni een vergadering in de marge van de Raad van ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie. Daar concludeerden ze dat het Passenger Name Record (PNR) een efficiënt instrument zou zijn. Met PNR worden de vluchtgegevens bijgehouden, opdat mensen die naar conflictgebieden trekken, kunnen worden gevolgd.

PNR zit echter voorlopig in de koelkast, onder meer door de hervorming van de Schengenzone die de relaties tussen het Europees Parlement en de lidstaten onder hoogspanning zet. Het parlement blokkeert omwille van dat conflict de goedkeuring van enkele veiligheidsdossiers.

De negen ministers hebben nu een brief gestuurd aan de voorzitter van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees parlement om het belang van het systeem te benadrukken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig