Ministerie Binnenlandse Zaken roept Morsi-aanhangers op kampen te verlaten
Foto: AP

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de deelnemers van twee protestkampen van de islamisten in Kairo opgeroepen hun sit-in te beëindigen.

De aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi moeten de plaatsen “onmiddellijk” verlaten, luidt het in een persbericht. Zij die het bevel opvolgen, krijgen een vrije doorgang.

De overgangsregering had de dag voordien het ministerie van Binnenlandse Zaken de toelating gegeven beide protestkampen te ontruimen. Daar bivakkeren duizenden Morsi-aanhangers. Het ministerie deelde mee dat de “eerste stappen” tot de evacuatie reeds zijn gezet. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

De aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi hebben opgeroepen tot nieuwe demonstraties op vrijdag. Ze willen protesteren tegen de geplande ontruiming van hun protestkampen in Kairo door de veiligheidstroepen. Bij gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders raakten in de provinciestad Tel al-Kebir tien mensen gewond.

Volgens informatie van de staatstelevisie hadden aanhangers van de Moslimbroederschap een taxibestuurder doodgestoken en was het daarna tot een massale knokpartij gekomen. De bestuurder was met zijn wagen in een optocht gereden.

De islamisten bivakkeren sinds de afzetting van Morsi in twee protestkampen in Kairo. De overgangsregering gaf de veiligheidstroepen de toelating om de kampen desnoods met geweld te ontruimen. Mensenrechtengroeperingen waarschuwden voor nieuw bloedvergieten.