Edward Snowden heeft luchthaven in Moskou verlaten
Terminal F van de Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou. Foto: AFP
Edward Snowden heeft de transitzone van de luchthaven in Moskou verlaten. Volgens zijn advocaat werd zijn tijdelijke asielaanvraag goedgekeurd en mag hij een jaar lang in Rusland verblijven. De Amerikaanse klokkenluider bevindt zich nu 'op een veilige locatie'. Hij is niet van plan om naar Latijns-Amerika te vliegen.

'Snowden heeft de luchthaven verlaten. We hebben hem een een document overhandigd waaruit blijkt dat hij voor een periode van een jaar tijdelijk asiel heeft gekregen in Rusland', verklaarde advocaat Anatoli Koetsjerena aan het Russisch persagentschap Interfax.

'Hij bevindt zich nu op een veilige plaats', volgens Koetsjerena. Meer details over zijn verblijfplaats werden om veiligheidsredenen niet gegeven.

Klokkenluidersorganisatie Wikileaks bevestigt op Twitter dat Edward Snowden de luchthaven van Moskou heeft  verlaten, en dat de Russische overheid hem tijdelijk asiel voor een jaar heeft gegeven.

De Amerikaanse klokkenluider zat al sinds zijn vlucht uit Hong Kong op 23 juni vast in de transitzone van de Sjeremetjevo-luchthaven van Moskou. Na het publiek maken van de geheime spionageprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendiensten trokken de Verenigde Staten zijn reispaspoort in, wat een doortocht naar een van de Zuid-Amerikaanse landen die hem politiek asiel wilden verlenen vrijwel onmogelijk maakte.

Snowden besloot daarop om tijdelijk asiel aan te vragen in Rusland. Die asielaanvraag is nu goedgekeurd, en Snowden mag zich een jaar lang vrij bewegen in Rusland.

 

Spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten

De 30-jarige Amerikaan zorgde voor de nodige diplomatieke spanningen tussen Moskou en Washington. Eerder deze week schreef de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder een brief aan zijn Russische collega om te benadrukken dat Snowden na een uitlevering niet hoeft te vrezen voor martelingen of de doodstraf.

Rusland is evenwel nooit van plan geweest om Snowden aan de VS uit te leveren. President Poetin stelde wel als voorwaarde dat Snowden moest stoppen met het lekken van documenten die de Verenigde Staten beschadigen. Volgens zijn advocaat heeft Snowden zich daarmee akkoord verklaard. De documenten over XKeyscore, waar de Britse krant The Guardian gisteren mee uitpakte, waren volgens Koetsjerena eerder al aan de krant bezorgd.

XKeyscore

XKeyscore is een geheim programma van de NSA waarmee vrijwel alles van elke internetgebruiker ter wereld doorzoekbaar is: de inhoud van mails, zoekopdrachten, bezochte websites en zelfs privéberichten en chatconversaties op Facebook.

Deze megazoekmachine zou bovendien niet onder toezicht van een geheime rechtbank vallen - wat bij Prism wel het geval was. De NSA ontkent het bestaan van XKeyscore niet, maar betwist dat de data vrij toegankelijk zijn voor alle NSA-analisten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig