10 procent meer Vlaamse werklozen
Foto: An Nelissen

Er zijn 235.980 werklozen in Vlaanderen, of 10 procent meer dan vorig jaar. Dat heeft de Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt. Muyters wijst er wel op dat een nieuwe telling van de schoolverlaters de statistieken beïnvloedt.

Er zijn eind juli 2013 235.980 werklozen geteld in Vlaanderen. Dat zijn er 21.561 of 10,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 7,95 procent.

Het kabinet van minister van Werk Muyters erkent de stijging, maar benadrukt dat de cijfers een vertekend beeld geven. Sinds dit jaar worden schoolverlaters die zich op voorhand inschreven als werkzoekende al in juli ingevoerd in de statistieken, waar dat voordien pas in augustus gebeurde. Daardoor komen ongeveer 5.000 jongeren de groep werklozen vervoegen.

Bovendien zorgen de seizoenseffecten volgens het kabinet-Muyters elk jaar in juli voor een stijging van de werkloosheid. Zo worden veel uitzendkrachten opnieuw werkloos in de verlofperiode en stellen werkgevers hun aanwervingen uit tot na de zomer.