Minder medische problemen en autopech in het buitenland
Foto: EPA

In de maand juli kreeg reisbijstandsverzekeringsmaatschapij Europ Assistance ongeveer 37.000 oproepen binnen, een stijging met 4 procent tegenover vorig jaar.

Het aantal medische problemen daalde met 8 procent en de gevallen van autopech in het buitenland daalden met 3 procent. Autoproblemen in eigen land stegen dan weer met 5 procent, vooral door het warme weer. Een andere opmerkelijke vaststelling: de “staycation” (vakantie thuis doorbrengen) wordt almaar populairder. Dat blijkt uit het maandoverzicht voor juli 2013 dat Europ Assistance donderdag heeft bekendgemaakt.

In België werden sinds het begin van de zomer 10.000 technische dossiers geopend (5 pct meer dan in 2012). Dit aantal houdt rekening met technische problemen ontstaan gedurende het gewone woon- en werkverkeer evenals met de vrijetijdsverplaatsingen in België.

Deze stijging is waarschijnlijk te verklaren door een groot aantal Belgen dat niet naar verre bestemmingen is vertrokken met de wagen, maar wel thuis blijft (een nieuwe trend, “staycation” genoemd) of op kortere afstand op uitstap vertrekt. De korte hittegolf van eind juli heeft eveneens bijgedragen tot een verhoogd aantal technische interventies in België.

De normale zomerse temperaturen hebben er tot nu toe voor gezorgd dat er ten opzichte van 2012, toen het langdurig zeer warm was in Zuid-Europa, minder pannes zijn te wijten aan oververhitting of overmatig gebruik van energieverbruikende onderdelen, zoals airco.

Lekke banden of klapbanden scoren elk jaar wat meer en vormen zowat 8 tot 10 pct van de technische pannes.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig