Ballet van Vlaanderen gaat verder zonder Chantal Pauwels
Chantal Pauwels Foto: BELGA

Chantal Pauwels en Henriette Götz zijn ontslagen als de zakelijke leiders van respectievelijk het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera, die naar een fusie toewerken. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen donderdag en het wordt bevestigd door Pauwels.

Het ontslag zou niets te maken hebben met een verschil in visie, maar door de fusie zouden de twee functies overbodig worden. Voormalig VRT-productiedirecteur Lena De Meerleer, die op 1 september aantreedt als algemeen directeur van beide cultuurhuizen, zal hun taken overnemen. Voormalig Antwerps burgemeester Leona Detiège stopt dan weer als voorzitter van de raad van bestuur van het Ballet van Vlaanderen.

De fusie van het Ballet en de Opera gaat in op 1 januari 2014. De Meerleer werd aangetrokken om deze evolutie in goede banen te leiden. Het bleef tot voor kort onduidelijk welke rol Pauwels en Götz nog in de nieuwe structuur zouden kunnen spelen. Nu blijkt plots dat er geen plaats meer is voor hen.

“Het is inderdaad erg snel gegaan”, geeft Pauwels aan. “Maar ik kijk toch met heel veel voldoening terug op zes en een half jaar keihard samenwerken met een fantastisch team, in het bijzonder met voormalig artistiek directeur Kathryn Bennetts. Ik wens Lena De Meerleer oprecht alle succes toe.”

Wat de toekomst voor Pauwels zelf brengt, weet ze naar eigen zeggen nog niet. “Ik neem eerst een lange, deugddoende vakantie en daarna zien we wel. Ik sluit momenteel niets uit”, aldus de voormalige politica, ooit nog schepen voor Agalev in Antwerpen.