Stilleggen Doel 3 en Tihange 2 kost GDF Suez 318 miljoen
De kerncentrale van Doel (archiefbeeld) Foto: BELGA

Het stilleggen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 heeft geleid tot een verlies van 318 miljoen in het eerste semester. Dat is de schatting van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel.

Zowel omzet als winst gingen bij de Franse energiegroep GDF Suez in het eerste semester achteruit. De nettowinst daalde zelfs met 26 procent.

Het bedrijf heeft de twee kernreactoren pas in de eerste week van juni kunnen heropstarten. Het moest de centrales in de zomer van 2012 stilleggen nadat er scheurtjes in de reactorkuip ontdekt waren. Tests gaven later aan dat het om “waterstofvlokken” ging. Die ontstonden bij het gieten van de stukken.

Naast de twee kerncentrales wogen ook de moeilijke marktomstandigheden voor de energieproductie in Europa op de resultaten.

De nettowinst daalde met 26 procent van 2,33 miljard euro in de eerste zes maanden van 2012 tot 1,73 miljard euro. Zelf verwijst het bedrijf naar een recurrente nettowinst - onder meer zonder impact van de twee kerncentrales - van 2,4 miljard euro, wat een daling met 1,7 procent is. De omzet ging anderhalf procent omlaag tot 42,6 miljard euro. Er is sprake van 1,9 procent organische groei. De operationele kasstroom (ebitda) daalde 6,6 procent tot 7,6 miljard euro.

Het bedrijf spreekt van een goede operationele prestatie in het eerste halfjaar. De jaardoelstellingen voor 2013 blijven behouden. Op 20 november wordt een interimdividend van 83 eurocent uitgekeerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig