Oppositie eist ontslag Rajoy
Oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba. Foto: EPA

Spaans premier Mariano Rajoy kon de oppositieleden in het parlement niet overtuigen met zijn toespraak, waarin hij zich verdedigde tegen de beschuldigingen van corruptie. Ze eisen zijn onmiddellijk ontslag.

De sociaaldemocraten van PSOE, de belangrijkste oppositiepartij in Spanje, gelooft nog nauwelijks in de verklaringen van Rajoy. Die moest zich deze ochtend in het parlement verantwoorden omtrent het corruptieschandaal dat zijn partij, de Partido Popular (PP), in nauwe schoentjes bracht. De PP zou er jarenlang een geheime boekhouding op nagehouden hebben, waarmee in ruil voor de toekenning van overheidsopdrachten riante bonussen werden uitbetaald aan topfunctionarissen.

Rajoy ontkende dat er sprake was van fraude bij zijn partij en had het over ‘kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd’. Dat zette kwaad bloed bij Alfredo Perez Rubalcaba, leider van PSOE, die samen met het linkse Izquierda Unida eiste dat de premier zou opstappen. De oppositieleden zijn ervan overtuigd dat er wel degelijk illegale praktijken gebeurden bij de Partido Popular.

Het schandaal barstte begin dit jaar los, waarna Rajoy maandenlang weigerde de zaak toe te lichten in het parlement. Het was de PSOE, die met een motie van wantrouwen tegen de premier dreigde, die Rajoy deed bezwijken onder de druk. De premier verweet de sociaaldemocraten dat hun tactiek schade toebracht aan het imago van Spanje. Daarop riposteerde Rubalcaba dat het net Rajoy was die door zijn poging het schandaal dood te zwijgen de reputatie van het land in diskrediet bracht.

Rajoy geniet ondertussen nog weinig vertrouwen onder de Spaanse bevolking. Volgens een peiling door de krant El País hecht 70 procent van de Spanjaarden geen geloof aan Rajoy’s woorden. Hij is echter niet van plan om op te stappen, noch om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig