‘Peeters weet al jaren dat hij niet op Europa moet wachten’
Foto: WDK

De Europese Commissie zal zich nooit formeel willen uitspreken over de aanbesteding van de Oosterweelverbinding en Vlaams minister-president Kris Peeters weet dat al jaren. Dat zegt Wim Van Hees van Ademloos, de actiegroep die samen met stRaten-generaal het protest tegen het Oosterweelplan van de Vlaamse regering leidt.

“Peeters heeft de Europees commissaris nodig als excuus om de deal met Noriant op te zeggen, maar die heeft - terecht - absoluut geen zin om zich in zo’n positie te plaatsen”, aldus Van Hees.

Europees parlementslid Philippe De Backer (Open Vld) kreeg volgens De Tijd van eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier te horen dat de Comissie geen formele beslissing moet nemen over de aanbesteding van het Oosterweelproject. De vergaderingen die in september nog gepland staan tussen Barnier en minister-president Peeters zijn ook volgens Van Hees volkomen zinloos. “Men kan in feite eindeloos blijven vergaderen, de boodschap vanuit Europa is al jaren: zorg gewoon dat de aanbesteding aan alle regels voldoet. Dat is overduidelijk niet het geval”, vindt hij.

Van Hees vraagt nu om het akkoord tussen BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) en Noriant volkomen openbaar te maken, zodat duidelijk wordt welke schadevergoeding Noriant zou kunnen eisen. “Die nieuwe aanbesteding zal er immers sowieso moeten komen, anders staan de concurrenten van Noriant klaar om een klacht in te dienen. Alleen wil Peeters blijkbaar dat achteraf de indruk bestaat dat hij er alles aan zou hebben gedaan om schadeclaims te vermijden.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig