Proefproject kilometerheffing personenwagens start begin 2014
Foto: DBA

Vanaf begin 2014 zal een duizendtal autobestuurders deelnemen aan een proefproject rond een kilometerheffing voor personenwagens in de GEN-zone, de zone in en rond Brussel waar op dit moment het Gewestelijk Expressnet (GEN) wordt uitgebouwd. De bedoeling van het proefproject is om na te gaan in hoeverre een kilometerheffing een impact heeft op het gedrag van weggebruiker. Midden 2014 worden de resultaten verwacht.

Dat het proefproject er zou komen, was al eerder bekend, maar nu hebben de drie gewesten ook een partner aangeduid. ‘Na een competitieve aanbestedingsprocedure is besloten om in zee te gaan met een consortium onder leiding van consultancybedrijf PwC”, zo laten het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest donderdag weten in een gezamenlijk persbericht.

PwC zal voor het proefproject worden bijgestaan door mobiliteitsorganisatie Touring, de onderzoeksorganisaties VITO en GfK en door een internationaal wetenschappelijk comité van academici die gespecialiseerd zijn in wegbeprijzing. De apparatuur in de wagens wordt geleverd door Magicview ConnectedProducts, dat eerder al de mobiliteit rond Leuven bestudeerde. Voor de technologische partner bij een mogelijke definitieve invoering zou een nieuwe aanbesteding moeten worden uitgeschreven.

Meer buiten spitsuren?

Met het project willen de drie gewesten nagaan wat het effect van een heffing is op het gedrag van automobilisten. Zo wordt onder meer gecontroleerd of ze meer buiten de spitsuren gaan rijden als het tarief in de spits hoger ligt. Ook een mogelijk effect van het inkomen van de proefpersonen wordt nagegaan.

Een beslissing over een mogelijke definitieve invoering van de kilometerheffing is een zaak voor de volgende regeringen. Pas in de zomer van 2014, na de verkiezingen dus, worden de resultaten van de proef verwacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig