Spaans premier Rajoy in de verdediging
Foto: EPA

De Spaanse premier Mariano Rajoy ontkent alle persoonlijke betrokkenheid bij de fraude waarvan zijn partij beticht wordt. Hij zei in het parlement dat hij ‘een vergissing maakte’ toen hij zijn vertrouwen stelde in Luis Bárcenas, voormalige penningmeester van zijn partij en spil in het corruptieschandaal dat de premier dreigt ten val te brengen.

Bárcenas beheerde twintig jaar lang de financiën van de conservatieve Partido Popular, de partij van premier Rajoy. Hij verblijft sinds 27 juni in de gevangenis op verdenking van fiscale fraude, nadat uitlekte dat de partij er een geheime boekhouding op nahield. Zo zouden tal van hooggeplaatste functionarissen ‘financiële extraatjes’ hebben ontvangen, geld dat afkomstig was van bouwbedrijven en aannemers, die in ruil daarvoor overheidsopdrachten kregen toegespeeld.

‘Ik heb me vergist door vertrouwen te hebben in iemand die dat niet verdiende,’ zei Rajoy, die zich een uur lang over de zaak verantwoordde in het parlement. Hij ontkende alle betrokkenheid bij de fraude die door Bárcenas werd gepleegd en voegde eraan toe dat ‘het niet aangeven van giften een individuele verantwoordelijkheid is’.

De beschuldigingen dat de Spaanse premier weet zou hebben gehad van de zwarte boekhouding deed hij af als 'leugens' en 'manipulaties'. Hij betreurde dat de zaak het imago van Spanje schade berokkent.

De socialistische oppositiepartij Partido Socialista Obrero Español (PSOE) had herhaaldelijk verzocht om het ontslag van Rajoy. Die bevestigde tijdens de zitting echter dat hij niet van plan is om op te stappen. ‘Deze hele zaak heeft niets te maken met de huidige regering,’ stelde hij. ‘Ze verhindert me niet om mijn taken te volbrengen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig