NSA betwist onbeperkte toegang tot data
Foto: REUTERS

De Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency) heeft het bericht over de verreikende toegang tot internetgegevens via het programma “XKeyscore” slechts gedeeltelijk teruggewezen. De NSA bestrijdt zo dat de analisten een praktisch onbegrensde toegang hebben tot informatie. Over de omvang van de via XKeyscore mogelijke spionage deelde de NSA evenwel niets mee.

De toegang tot XKeyscore en andere werktuigen is enkel mogelijk voor de personeelsleden die het voor de uitvoer van hun taak nodig hebben, aldus de NSA. Iedere zoekaanvraag van een NSA-analist is controleerbaar, om misbruik te voorkomen.

“De suggestie dat de verzameling (informatie) van de NSA arbitrair en onbegrensd is, klopt niet”, beklemtoonde het agentschap nog. “Onze instrumenten staan onder streng toezicht”, argumenteerde de NSA. “Niet iedere analist kan iedere functie uitvoeren, en geen enkele analist kan vrij te werk gaan.”

Woensdag had de Britse krant The Guardian een NSA-presentatie uit de bestanden van klokkenluider Edward Snowden gepubliceerd. Medewerkers van de geheime dienst kunnen volgens het materiaal uit 2008 in “enorme databanken” van de NSA naar namen, e-mailadressen, telefoonnummers en trefwoorden speuren. Voor de individuele aanvragen moeten ze geen toestemming vragen aan een rechter of andere NSA-medewerkers, aldus The Guardian.

De NSA stelt dat dergelijke programma’s toelaten informatie te verzamelen om het land en de troepen in het buitenland te beschermen. Sinds 2008 zouden bovendien meer dan 300 “terroristen” zijn opgepakt dankzij informatie die via XKeyscore is verzameld.

Snowden had begin juni, in zijn eerste interview, al gezegd dat hij praktisch iedere internetgebruiker kon bespieden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig