Kris Peeters: ‘Vlaamse regering vertraagt Oosterweel-dossier niet’
Foto: BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft in De Ochtend op Radio 1 gereageerd op de aantijgingen van Europees parlementslid Philippe De Backer (Open VLD). Die had gezegd dat de Vlaamse regering zich achter Europa verschuilt in het Oosterweel-dossier.

Volgens De Backer blijkt uit een antwoord van Europees commisaris Michel Barnier op een schriftelijke vraag dat dat het de Vlaamse regering is die een beslissing moet nemen over de aanbesteding in het Oosterweeldossier. Volgens De Backer probeert de Vlaamse regering de Europese Commissie “te gebruiken als schaamlapje”.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelt in een reactie dat De Backer er een hoopje van maakt. “Sinds de discussie in het parlement zijn er afspraken gemaakt met commissaris Barnier. Er zijn al een aantal technische vergaderingen met experts geweest en in september zijn er nog een aantal vergaderingen. Dan zit ik ook zelf samen met de commissaris. Mijnheer De Backer maakt wat nieuws in komkommertijd, dat gun ik hem volkomen,” klonk het in De Ochtend.

“De Vlaamse regering doet alles om dit dossier zo snel mogelijk te realiseren, maar wij moeten procedures volgen. Wij doen ook alles om ervoor te zorgen dat we de ondernemersgroep Noriant zeker een stuk van de werken kunnen geven. Om zeker te zijn dat we daarop achteraf van Europa geen commentaar krijgen, hebben we dat ook aangemeld. Wij doen er alles aan om dat op Europees niveau klaar te krijgen. Ik hoop dat we in september duidelijkheid krijgen van de commissaris. De Vlaamse regering zal dan haar verantwoordelijkheid nemen.”

“Wij willen Oosterweel absoluut zo snel mogelijk realiseren, maar er zijn een aantal zaken die ik ook niet volledig in de hand heb, het plan-MER wordt nu uitgevoerd. Maar het is absoluut niet zo dat wij dit dossier vertragen. We moeten niet aan platte politiek doen. Ik vind het spijtig dat collega De Backer niet afwacht tot ik commissaris Barnier gesproken heb. We moeten geen intentieprocessen maken. Het is absoluut niet juist dat de Vlaamse regering geen beslissingen neemt,” aldus nog Peeters.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig