Japanse vicepremier noemt uitspraken over nazitactieken “misverstand”
Foto: AFP

De Japanse vicepremier en minister van Financiën Taro Aso heeft zijn uitspraken over de tactiek van nazi-Duitsland als mogelijke bron van inspiratie voor de hervorming van de Japanse grondwet donderdag teruggetrokken. De uitspraken lokten in binnen- en buitenland verontwaardiging uit. Zelf had hij het over een “misverstand”.

“De grondwet van het Duitsland van Weimar is discreet vervangen door de grondwet van nazi-Duitsland. Waarom leren we niet van hun tactiek? “, aldus Taro Aso tijdens een debat maandag. Zijn uitspraken bleven niet zonder gevolg. Het Simon Wiesenthal Center in de VS vroeg onmiddellijk Aso zijn uitspraken over de nazi’s te verklaren. Een woordvoerder van de Japanse oppositiepartij van de sociaaldemocraten eiste dan weer zijn ontslag.

“Het is evident, en mijn integrale uitspraken tonen dat aan, dat ik een heel negatief oordeel heb over de nazi’s en hun verhouding tot de grondwet van Weimar. Maar aangezien dat voorbeeld tot een misverstand heeft geleid, zou ik de referentie op het naziregime willen terugtrekken”, aldus Taro Aso. De Japanse overheid beklemtoonde van haar kant dat zijn eerste uitspraken in geen geval een officieel standpunt vormen.

De Japanse regering onder premier Shinzo Abe wil de pacifistische grondwet, die Japan is opgelegd door de bezettingsmacht van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog, hervormen. Met het oog op China en Noord-Korea wil Abe vooral het leger krachtiger maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig