ArcelorMittal verlaagt vooruitzichten
Foto: AFP

Staalreus ArcelorMittal ziet de omzet dalen en de winst onder het nulpunt duiken in zowel het tweede kwartaal als het volledige eerste halfjaar. Het bedrijf verlaagt dan ook de vooruitzichten voor 2013, maar verwacht verbetering in het tweede semester.

De staalsector kampt door de economische crisis al langer met problemen, onder meer door de slabakkende autoindustrie waardoor de vraag naar staal fors gedaald is. Vooral in Europa kampte ArcelorMittal met overcapaciteit, waardoor het bedrijf sites in het Luikse staalbekken wil sluiten.

“Hoewel we de verwachtingen voor het hele jaar hebben bijgesteld, moet de tweede helft een duidelijk onderliggende verbetering opleveren tegenover de tweede helft van 2012, die volgens ons het laagste punt in de cyclus was”, zegt CEO Lakshmi Mittal donderdag voorbeurs in het persbericht.

De omzet in het tweede kwart daalde van 22,48 miljard dollar een jaar eerder tot 20,2 miljard dollar (15,14 miljard euro). In het tweede kwartaal was er een nettoverlies van 780 miljoen dollar (585 miljoen euro) waardoor het verlies in het eerste halfjaar oploopt tot 1,13 miljard dollar (847,2 miljoen euro). Een jaar eerder was dat respectievelijk 1,02 miljard en 1,11 miljard dollar winst.

Het bedrijf gaat nog steeds uit van een verbeterde onderliggende winstgevendheid in 2013 door meer staal te verschepen. Maar voor de operationele kasstroom (ebitda) verwacht ArcelorMittal nu “meer dan 6,5 miljard dollar” waar voordien “meer dan 7,1 miljard dollar” verwacht werd, onder meer onder invloed van een lagere verwachte vraag en lagere grondstoffenprijzen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig