Rutten haalt uit naar Peeters
Foto: BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten haalt in een opiniestuk in De Morgen hard uit naar de Vlaamse regering van Kris Peeters. Rutten verwijt de ploeg van Peeters onder meer een gebrek aan daadkracht.

Rutten is vooral hard over het zorgbeleid van de Vlaamse regering. De uitspraak van minister-president Kris Peeters “dat groenten sneller groeien als ze met menselijke warmte omgeven zijn” is de liberale voorzitter duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Rutten vraagt zich af of het een ongeschreven regel is dat in komkommertijd niet mag worden gevraagd wat de regering-Peeters met haar middelen heeft gedaan. “Het is duidelijk wat ze er niét mee heeft gedaan - een visie uitgewerkt op misschien wel het grootste probleem van de komende decennia: de toenemende vraag naar zorg,” aldus de politica.

Rutten wijst met een beschuldigende vinger naar de CD&V in verband met de wachtlijsten in de zorg. “Het enige moment dat er een kleine kentering werd ingezet, was begin jaren 2000 toen CD&V in Vlaanderen even in de oppositie zat, aldus de liberale voorzitter.Toen is het persoonlijk assistentiebudget ingevoerd en konden mensen eindelijk zelf bepalen waar ze hun diensten zouden ‘kopen’ in plaats van afhankelijk te zijn van instellingen.”

Volgens Rutten werd er onder Inge Vervotte jaren getalmd om mensen zelf te laten beslissen. Rutten is evenmin onder de indruk van het plan van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om in 2013 2.200 van in totaal 40.800 mensen met een handicap die door Vlaanderen geholpen worden, een persoonlijk assistentiebudget te geven.

“Jo Vandeurzen verklaart nu een plan klaar te hebben voor de volgende legislatuur, maar intussen zijn we tien jaar kwijt”, aldus Rutten in De Morgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig