Kiezers massaal opgedaagd voor stembusgang Zimbabwe
Foto: AFP

In Zimbabwe zijn de kiezers woensdag in grote getale naar de stembus getrokken om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. De 89-jarige president Robert Mugabe heeft gezegd dat hij na 33 jaar aan de macht een stap opzij zal zetten als zijn partij Zanu PF het onderspit zou delven.

Over het hele land wachtten lange rijen kiezers urenlang in het koude weer om hun stem uit te brengen. Normaliter moesten alle stemlokalen om 19.00 uur de deuren sluiten, maar wegens de hoge opkomst beloofde de Zimbabwaanse kiescommissie dat alle wachtenden tot middernacht de tijd zouden krijgen om te stemmen.

“Alle provincies melden dat de verkiezingen vreedzaam en ordentelijk verliepen”, zo maakte Rita Makarau van de kiescommissie een eerste balans. De eerste resultaten van de lokale en parlementsverkiezingen zouden de komende uren reeds doorsijpelen. Het resultaat van de presidentsverkiezingen kan tot vijf dagen op zich laten wachten.

President Mugabe stemde in de township Highfields nabij de hoofdstad Harare. “Ik ben er zeker van dat de mensen vrij en eerlijk zullen stemmen”, verklaarde hij. De autoritaire machthebber ontkende dat de legitimiteit van de verkiezingen ondermijnd zou zijn. De beschuldigingen van de MDC van zijn uitdager Morgan Tsvangirai deed hij af als politieke spelletjes.

Premier Tsvangirai stelt zich vragen bij de geloofwaardigheid van de stembusgang. Zijn MDC claimt dat op grote schaal is gesjoemeld met de kieslijsten. Afrikaanse verkiezingswaarnemers stelden woensdag dat er her en der problemen waren met kiezers die weggestuurd werden bij kieslokalen, maar het is volgens hen te vroeg om te besluiten dat deze incidenten het resultaat aanzienlijk beïnvloed hebben.

De verkiezingen maken een einde aan de ongemakkelijke coalitie die Mugabe en Tsvangirai sinds 2009 moesten runnen. De coalitie was het gevolg van een deal die een einde maakte aan het dodelijke geweld dat losbarstte in de nasleep van de betwiste presidentsverkiezingen van 2008.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig