Speech Britse Queen over Wereldoorlog III vrijgegeven
Foto: EPA

Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met “de dodelijke kracht van misbruikte technologie”. Met die woorden had koningin Elizabeth II zich mogelijk tot het Britse volk gericht indien de Koude Oorlog werkelijk was uitgedraaid op een nucleaire confrontatie, zo blijkt uit regeringsdocumenten uit 1983 die donderdag onthuld werden.

In het script voor een televisietoespraak lijkt de Queen haar onderdanen voor te bereiden op de gruwel van een Derde Wereldoorlog. Ze beschrijft de gevaren voor de Britten als “groter” dan ooit tevoren in de geschiedenis. “De vijand is geen soldaat met een geweer, zelfs geen piloten die boven onze steden en gemeenten naar doelwitten zoeken, maar de dodelijke kracht van misbruikte technologie.”

Britse ambtenaren schreven de hypothetische toespraak in 1983 als deel van een grootschalige simulatie-oefening, Wintex-Cimex 83. De onheilspellende speech is nooit opgenomen en het is zelfs onwaarschijnlijk dat de Queen de tekst ooit heeft gelezen. Het script werd donderdag samen met andere regeringsdocumenten vrijgegeven uit de nationale archieven.

De oefening vond plaats tijdens één van de meest gespannen en bitse periodes van de Koude Oorlog, toen de Amerikaanse president Ronald Reagan de Sovjet-Unie als het “evil empire” beschreef en er in verscheidene Europese landen kruisraketten werden geinstalleerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig