Een team van Chinese onderzoekers is erin geslaagd om tanden te maken met behulp van stamcellen afkomstig van urine. Volgens de vorsers kan de techniek een oplossing bieden voor mensen die wegens ouderdom of slechte tandhygiëne hun tanden verliezen. Dat meldt de BBC.

Stamcellen zijn dezer dagen een populair onderzoeksgebied. Een onderzoeksteam uit het Chinese Guangzhou ging aan de slag met urine. De cellen van de urine werden ingezameld, in een laboratorium ontwikkeld tot stamcellen en vervolgens ingebracht in muizen. Na drie weken begon de celbundel te lijken op een tandachtige structuur die tandmerg, tandsteen en tandglazuur bevatte, zo staat te lezen in het vakblad Cell Regeneration. De structuur was wel minder hard dan een normale tand.

Experts betwijfelen echter of urine wel geschikt is als bron voor de productie van tanden. ‘Dit is allicht één van de slechtste bronnen. In urine zitten heel weinig cellen en het is niet efficiënt om die tot stamcellen te transformeren’, reageert professor Chris Mason van het University College London op de website van de BBC. De professor wijst ook op het gevaar van infecties. In urine zitten immers veel meer bacteriën dan in andere celbronnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig