Europa eist nieuwe aanbesteding Oosterweel
Foto: ANTHONISSEN

Een nieuwe aanbesteding voor de Scheldetunnel en de ringwerken op de Antwerpse linkeroever is noodzakelijk. En de Vlaamse regering mag zich niet verbergen achter het zogenaamd uitblijven van een Europese beslissing in het Oosterweeldossier. Dat blijkt volgens De Tijd uit het antwoord dat Europarlementslid Philippe de Backer (Open Vld) kreeg van eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier.

De Europese Commissie “hoeft geen formele beslissing te nemen over de aanbesteding van het Oosterweelproject”, schrijft Barnier. In de technische discussies heeft de Commissie de aandacht van de Vlaamse autoriteiten enkel gevestigd op het “wettelijk kader waaraan moet worden voldaan”. “Bij die besprekingen kan niet vooruit gelopen worden op de uiteindelijke Vlaamse beslissing.”

De Vlaamse regering sloot in 2009 een contract met het consortium Noriant voor de bouw van de Oosterweelverbinding. Een jaar later zag de Vlaamse regering af van een deel van het traject, onder meer de Lange Wapperbrug. Maar de aanbesteding bleef wel bij Noriant. De Europese Commissie vindt echter dat er een nieuwe aanbesteding moet komen, omdat het project geamputeerd is en een brug is vervangen door een tunnel.

Overigens maakt de brief van Barnier gewag van een klacht van een concurrent van Noriant over het verloop van de aanbesteding. In Europese kringen verluidde dat een ‘regeling’ tussen Barnier en de Vlaamse regering mede door die klacht erg onwaarschijnlijk is. Vlaams minister-president Kris Peeters beloofde tegen begin juli duidelijkheid over het dossier na finaal overleg met Barnier. Dat overleg komt er echter ten vroegste in september.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig