Homans denkt aan Speedy Pass voor Antwerpse vreemdelingen
Foto: WAS

De Stad Antwerpen denkt aan een Speedy Pass voor vreemdelingen. Wie meer betaalt, zal sneller ingeschreven worden. ‘We denken daarbij vooral aan de werkende buitenlanders’, zegt N-VA-schepen van Loketten Liesbeth Homans donderdag in De Morgen.

Eerder dit jaar kondigde Homans aan dat een inschrijving aan het vreemdelingenloket 250 euro zou gaan kosten. Gouverneur Cathy Berx schorste het gemeenteraadsbesluit, omdat het strijdig was met een wet uit 1968. Een gemeente mag aan een vreemdeling niet meer vragen dan ze een Antwerpenaar aanrekent.

’Het is een gevoelig dossier, maar ik leg nu mijn alternatieven op tafel. We hebben weinig geld en moeten inkomsten genereren’, stelt Homans. Ze vergelijkt de versnelde inschrijvingsprocedure voor buitenlanders met de regeling die al bestaat voor de snellere uitgifte van paspoorten. ‘Het is hetzelfde principe. Al moet ik toegeven dat we bij deze fast lane-procedure vooral denken aan werkende buitenlanders, die hier een job hebben bij bijvoorbeeld BASF of Bayer. Wat kan iemand daar nu op tegen hebben?’

De precieze kostprijs is nog niet duidelijk, al denkt Homans voor zo’n spoedprocedure niet meer te vragen dan wat een Antwerpenaar moet betalen om sneller een reispas te ontvangen. Die prijs ligt momenteel op 277,50 euro. Anderstaligen kunnen ook hogere kosten verwachtenvoor de vertaling van officiële documenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig