Vijf vragen over de World Outgames
Foto: rr

1. Wat zijn de World Outgames?

De World Outgames (WOGA) zijn een internationaal sportevenement dat wordt georganiseerd vanuit de holebi-gemeenschap. Het evenement staat wel open voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur. Je hoeft ook geen geoefend sporter te zijn. De organisatoren verwachten  meer dan vijfduizend atleten uit meer dan honderd landen.

De holebi games worden net als de Olympische spelen om de vier jaar georganiseerd. Dit is de derde editie, na Montreal (2006) en Kopenhagen (2009).  Antwerpen, de Europese sporthoofdstad 2013, is  gaststad van 31 juli tot en met 11 augustus. In 2017 vind de volgende editie plaats in Miami in de Verenigde Staten.

2. Welke evenementen vinden er plaats?

Naast wedstrijden uit meer dan dertig sporttakken is er ook een  driedaags congres ‘From safe harbours to equality’, over de stand van zaken rond gelijke rechten voor holebi’s. Dat loopt van 31 juli tot 2 augustus. Naast het sportieve luik is er ook een cultuurfestival met expo’s, theater, party’s, de Antwerp Pride en de Mister Gay World-verkiezing.

3. Welke sporten zijn er?

Op zaterdag 3 augustus gaat dan het sportieve luik officieel van start met een openingsceremonie. Er zijn sporten uit 32 disciplines, zoals boogschieten, badminton, basketbal, klimmen, bridge, schaken, fietsen, roeien, lopen, voetbal, waterpolo, worstelen en yoga. Om deel te nemen moet je je wel registeren.

4. Wie zijn de ambassadeurs?

Ex-bondscoach Frankie Vercauteren, zelf geen holebi, heeft zich laten overhalen om ambassadeur te worden van het evenement. ‘Mijn hele carrière lang heb ik respect getoond voor iedereen. Dat zou de regel moeten zijn in álle sporten. Dat je iemand discrimineert om wat voor reden dan ook, dat kan gewoon niet. Ik heb aanvaard om deel te nemen om iedereen - en vooral jongeren - te tonen hoe sport een element van integratie kan zijn’, liet hij optekenen op een persconferentie. Zangeres Kate Ryan zal optreden op de openingsceremonie.

5. Wat is het charter tegen homofobie?

Schepen Ludo van Campenhout (N-VA) heeft het charter tegen homofobie van de Vlaamse Sportfederatie ondertekend. Het charter moet sportclubs ertoe aanzetten meer aandacht te hebben voor holebi’s en transgenders.

Naar aanleiding van de Eurogames in Antwerpen werkte çavaria in 2007 het sportcharter uit, met als doel de gelijke behandeling van hetero- en homoseksualiteit in de sport. Verschillende Belgische sportfederaties, sportverenigingen en gemeenten hebben dit charter ook al ondertekend.