De Zwitserse Nationale Bank heeft een verlies van 7,3 miljard Zwitserse frank (bijna 6 miljard euro) gepubliceerd voor de eerste jaarhelft. Dat verlies is het gevolg van een forse afwaardering van haar goudreserves.

In dezelfde periode vorig jaar maakte de Zwitserse centrale bank nog 6,7 miljard frank winst.

De bank heeft zo’n 1.040 ton goud in haar bezit en dat werd nu gedevalueerd met 13,2 miljard frank als gevolg van de lagere goudprijs. Goud kostte begin juli minder dan 1.200 dollar per ounce, tegen 1.600 dollar in april. Een deel van de verliezen kon worden gecompenseerd door het wisselkoerseffect op buitenlandse valuta die in handen zijn van de Zwitserse centrale bank.

Er kwam dinsdag ook goed nieuws voor de instelling. Zo maakte UBS bekend dat ze een speciaal fonds met toxische activa gaat overnemen van de centrale bank. De oprichting van dat fonds of zogenaamde ‘bad bank’ dateert van 2008, toen UBS in de problemen kwam door de financiële crisis. De activa uit het fonds waren in die tijd nagenoeg waardeloos, maar zijn intussen weer zowat 4 miljard euro waard. UBS gaat ook een lening van 25,8 miljard Zwitserse frank (zo’n 20,5 miljard euro) terugbetalen aan de Zwitserse centrale bank.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in