Carrefour en Colruyt ondervragen leveranciers paardenvlees
Foto: blanken/Hollandse Hoogte
Warenhuisketens Carrefour en Colruyt doen bij hun leveranciers navraag over het welzijn van de dieren die geslacht worden voor hun producten. Aanleiding voor de enquête is het nieuws dat dierenrechtenorganisatie Gaia de wereld instuurde over de mishandeling van paarden in Roemenië.

‘We zijn gechoqueerd door de beelden die Gaia in Roemenië gemaakt heeft’, zegt Colruyt-woordvoerder Jan Derom in een reactie op het persbericht en filmpje dat dierenrechtenorganisatie Gaia maandag verspreidde. ‘Zoals bekend is dierenwelzijn belangrijk voor Colruyt. We gaan nu navragen of die beelden iets te maken hebben met onze leverancier, en als dat zo zou zijn, gaan we maatregelen treffen.’

Eenzelfde geluid bij Carrefour, dat ook in deze actie van Gaia geviseerd wordt. ‘Waarom stoppen ze niet helemaal met de verkoop van paardenvlees, zolang ze geen garanties kunnen geven over dierenwelzijn?’ vraagt Gaia-directeur Ann De Greef zich af.

Niet enkel Carrefour en Colruyt worden geviseerd. ‘Enkel Lidl heeft de juiste beslissing genomen door niet langer paardenvlees te verkopen, omdat ze het dierenwelzijn niet kunnen garanderen’, zegt De Greef. ‘Met deze actie willen we de andere ketens onder druk zetten om Lidl te volgen.’

Al maanden gesprekken met Gaia

Zowel Carrefour als Colruyt beklemtonen dat ze hierover al enkele maanden gesprekken voeren met Gaia. In die tijd heeft Carrefour, dat paardenvlees uit Argentinië invoert, onderzocht in welke winkels geen tot weinig paardenvlees verkocht wordt.

Nu verkopen nog goed 300 van de 700 winkels van de keten paardenvlees. Daarnaast schakelden ze ook een Belgische leverancier in. ‘Dat volume volstaat echter niet om onze winkels te bevoorraden’, zegt woordvoerster Vera Vermeeren.

Ook Colruyt heeft al enkele belangrijke stappen genomen voor het dierenwelzijn, bevestigt De Greef. Zo waren zij de eersten die niet langer varkensvlees verkochten van biggen die onverdoofd gecastreerd werden.

‘Maar als het over paardenvlees gaat, ligt dat blijkbaar veel moeilijker. Wie paardenvlees uit Argentinië en Roemenië blijft (ver)kopen, houdt het dierenleed mee in stand. Ik hoor dat dat is omdat de warenhuizen gewoon geen alternatief hebben. Wat voor het slachthuis gebeurt in Roemenië is blijkbaar niet te controleren.’