Paus Franciscus heeft gezegd dat holebi’s niet zouden veroordeeld of gemarginaliseerd mogen worden. Dat zei hij aan journalisten na zijn bezoek aan Brazilië. Maar de paus bevestigde wel het kerkelijke standpunt dat homoseksuele handelingen zondig zijn.

Vijf maanden nadat hij paus is geworden, verdedigt de paus holebi’s tegenover discriminatie in de samenleving. Maar hij verwees ook naar de leer van de katholieke kerk. Die stelt volgens hem dat een homoseksuele oriëntatie niet zondig is, maar wel homoseksuele handelingen.

‘Als een persoon homoseksueel is, god zoekt en een goede wil heeft, wie ben ik dan om hem te veroordelen?’, zei de paus op zijn terugvlucht van Brazilië. De woorden van de paus klinken meer verzoenend dan de standpunten die zijn voorgangers over de kwestie innamen.

De paus beantwoordde vragen over de berichten over een homolobby in het Vaticaan. Hij veroordeelde daarbij wat hij als het ‘lobbyen van homoseksuelen’ beschreef. ‘Het probleem is niet het hebben van die oriëntatie. Het probleem is lobbyen volgens deze oriëntatie, of lobbyen van hebzuchtige mensen, politieke lobby’s, (...) Dat is het echte probleem.’

Paus Franciscus sprak ook over de rol van vrouwen in de kerk. De kerk heeft ‘nee’ gezegd tegen vrouwelijke priesters, zei de paus. Hij zou wel graag meer vrouwen in leidinggevende functies in de administratie en pastorale activiteiten zien.