Italiaanse minister met bananen bekogeld
De Italiaanse minister van Integratie Cecile Kyenge. Foto: reuters

De Italiaanse minister van Integratie Cecile Kyenge kreeg vrijdag in eigen land alweer te maken met racisme. Dit keer gooide een toeschouwer met bananen terwijl ze een toespraak hield, meldt het persagentschap Reuters.

Kyenge is van Congolese afkomst en is de eerste zwarte minister in de geschiedenis van Italië. Daar hebben sommige Italianen het blijkbaar moeilijk mee. Sinds haar aanstelling in april was ze al verschillende keren het mikpunt van racisme.

Het jongste voorval gebeurde vrijdag toen ze tijdens een politieke meeting in de centraal-Italiaanse stad Cervia het podium beklom. Een toeschouwer vond er niets beters op dan haar met bananen te bekogelen.

Ze kreeg nadien meteen de steun van enkele toppolitici. Kyenge kwam later zelf op Twitter op het voorval terug. Ze noemde het ‘triestig’ en zei dat het bovendien een verspilling van voedsel was.

Het is niet het eerste racistische incident rond Kyenge, die minister van Integratie is. Half juli had een senator van de partij Lega Nord haar met een orang-oetan vergeleken. De Italiaanse regeringsleider Enrico Letta reageerde meteen en zei dat de uitlatingen van de man ‘onaanvaardbaar’ waren.

Kyenge zelf reageerde toen met de woorden: ‘We kunnen niet zeggen dat Italië racistisch is, maar er is duidelijk een gebrek aan kennis van het andere.’