Mettepenningen gaat weer voor aartsbisdom werken
Foto: sarah van der elsken

Jürgen Mettepenningen, die in 2010 opstapte als woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard, gaat opnieuw voor het aartsbisdom werken. Dat heeft hij in De Ochtend op Radio 1 gezegd.

Het nieuws is opmerkelijk omdat Mettepenningen in 2010 met slaande deuren het aartsbisdom verliet. Hij was er drie maanden lang woordvoerder van de nieuwe aartsbisschop Léonard geweest. In die korte periode zorgden Léonards uitspraken over pedofilie en homoseksualiteit ervoor dat Mettepenningen menig brandjes mocht blussen.

Tot de maat vol was en de woordvoerder met onmiddellijke ingang ontslag nam. ‘Hij gedraagt zich soms als een spookrijder die denkt dat alle anderen fout zijn’, klonk het toen erg hard.

Verzoend

Nadien ging hij werken op de studiedienst van CD&V, maar nu gaat hij opnieuw voor het aartsbisdom werken. Mettepenningen werd aangezocht om op het vicariaat Onderwijs een nieuwe dienst te leiden, de dienst Identiteit. Daar zal hij mee onderzoeken hoe het katholieke onderwijs de christelijke waarden meer in de verf kan zetten.

Of hij er dan niet tegen opziet dat hij weer met Léonard zal moeten samenwerken? ‘Moeten is een slecht woord. Ik zou zeggen: mogen.’

‘Ik heb mij verzoend met Léonard’, zegt Mettepenningen nog op Radio 1. ‘We hebben het vertrouwen in elkaar herbevestigd. Er is een bladzijde omgeslagen.’