Genk dankt verloren zoon Fabien Camus
Foto: BELGA

KV Oostende maakte weer kennis met eerste klasse en maakte meteen kennis met de nederlaag. Racing Genk hoefde niet door te drukken om de promovendus te kloppen. Jelle Vossen, Thomas Buffel en verloren zoon Fabien Camus zorgden voor een simpele 3-0.

Alles over deze wedstrijd op Sportwereld.be

Racing Genk had op de openingsspeeldag al iets recht te zetten, met name de verloren Supercup tegen Anderlecht. Mario Been gunde dezelfde elf de kans om revanche te nemen. Op links mocht Limbombe opnieuw Monrose vervangen.

KV Oostende moest meteen enkele sterkhouders missen. Hempte is nog out en Van Imschoot was geschorst. Het was vooral uitkijken naar het debuut van coach Fred Vanderbiest in eerste klasse. De tactiek waarmee hij van start ging, voorspelde helaas weinig goeds. Met tien man achter de bal, Depoitre mocht het voorin alleen zien te rooien en kwam zelfs geregeld mee verdedigen.

Het balbezit liet de promovendus, onder de indruk van het niveauverschil met tweede klasse, dan ook aan Genk. De Limburgers probeerden met verzorgd voetbal de vrije man te zoeken en dat lukte aanvankelijk vlot. Gorius kreeg meteen de kans om uit te halen, maar Kudimbana ging goed plat op diens harde knal.

Vossen buffelt

Bij de thuisploeg kwam het gevaar vooral langs links. Limbombe had in de Supercup gemerkt dat hij Guillaume Gillet makkelijk in de wind kon zetten en deed dat nu vlotjes over. Oostende-aanvoerder Luissint zag voor rust geregeld sterretjes. Mede dankzij Limbombe kon Genk enkele hoekschoppen afdwingen en dat bleek belangrijk. Na twintig minuten verstuurde Gorius een prima corner en kon Jelle Vossen de bal stevig binnenbuffelen. De Genkse aanvoerder bewees zo meteen dat hij het scoren niet verleerd is.

Na de 1-0 liet Genk Oostende wat komen, maar de kustploeg deed daar werkelijk niets mee. De zeldzame kansen waren voor de Limburgers. Gorius gooide vanaf links een vrijschop voor doel en Koulibaly kopte achterwaarts richting de verste paal, maar wel pal óp de paal. Voor een eerste poging van Oostende was wachten tot de 33ste minuut, een afstandsschot van Martens hobbelde slordig naast. Slordig, zo was ook de rest van de eerste helft.

Limbombe krampen

Verfrissing tijdens de rust moest de match weer wat leven in blazen, maar dat gebeurde niet. Kudimbana verkeek zich bijna op een verre vrijschop van Gorius, maar daar bleef het aanvankelijk bij. Het leek bij beide teams wachten op de inbreng van frisse krachten.

Na twintig minuten in de tweede helft besloot Been om Limbombe naar de kant te halen, net op tijd want de youngster moest er toch af met krampen. Zijn vervanger? Fabien Camus, vorig seizoen overbodig en aan Troyes uitgeleend, maar deze zomer als de missing link binnengehaald.

De Fransman bewees onmiddellijk dat hij nog altijd gemotiveerd is. Nadat Kudimbana het schot van De Ceulaer loste, was de Fransman er snel bij om de 2-0 binnen te trappen. Genk drukte dan maar door. Tshimanga kreeg op links veel ruimte en bediende de inlopende Buffel, die met links de 3-0 in doel tikte.

Kara kopte een voorzet van Gorius nog op de lat en zo kon Oostende uiteindelijk de schade nog beperken. Maar het was voor de kustjongens wel een zware kennismaking met eerste klasse. En Genk, dat heeft de nederlaag tegen Anderlecht toch wat kunnen doorspoelen.