Zulte Waregem start vlekkeloos, Leye valt uit
Foto: BELGA

Na Club Brugge is ook vice-kampioen Zulte Waregem met een overwinning aan het seizoen begonnen. Een vrije trap van Thorgan Hazard maakte het verschil. Francky Dury maakt zich in het vooruitzicht van het Europese duel van dinsdag bij PSV wel zorgen over de uitgevallen Mbaye Leye.

Alles over deze wedstrijd op Sportwereld.be

Een akelig leeg Lisp kreeg de primeur van het nieuwe uitshirt van Zulte Waregem. Een kleurloos geval dat doet denken aan een ouderwetse nachtjapon. Wellicht bedoeld om de tegenstander in slaap te wiegen.

De Lierse defensie trapte in de val en liet zich voor de rust veel te gemakkelijk uit verband spelen. De bezoekers misten in vergelijking met vorig seizoen drie middenvelders: de vertrokken Delaplace, de balorige Malanda en de geschorste Berrier. Francky Dury koos voor Habibou als diepe spits en Leye en Naessens op de flanken. Thorgan Hazard speelde centraal op het middenveld, met de IJslander Skulason in de rug.

Habibou scoort

Leye zonderde al vroeg in de partij Conte in de zestien af, maar deze botste op doelman Goris. De jonge Lierse goalie moest het zwerk in om een schot van Skulason in hoekschop te verwerken.

Even voorbij het halfuur kwam de vice-kampioen op voorsprong. Het begon met dom balverlies op het geel-zwarte middenveld en Hazard legde met één pasje het hart van de plaatselijke verdediging open. Habibou omspeelde doelman Goris en legde de bal in het lege doel.

Even voordien had de thuisploeg laten zien meer in huis te hebben dan vorig seizoen. Losada speelde Menga aan. De man die terugkeerde van Torino wachtte te lang, maar verplichtte Bossut toch nog tot een duik in de korte hoek.

Lierse liet zich niet ontmoedigen door de bezoekende treffer en vooral de jonge Julien Vercauteren liet zich aangenaam opmerken. Menga had meer kunnen doen met een aangeven van Farag, maar een minuut later bracht hij de stand in evenwicht. Vercauteren tikte de bal door en Dolly Menga schoot in de draai overhoeks binnen.

Hazard onterecht?

In de toegevoegde tijd moest Bossut een nieuwe poging van de 20-jarige Menga keren, maar het was Essevee dat met voorsprong naar de kleedkamer mocht. Hazard schoot via de muur een aangevochten vrije trap hoog in het doel.

Na de rust moest het publiek zich vooral vermaken met verwensingen aan het adres van de scheidsrechter. Essevee controleerde de partij en kwam dicht bij een derde treffer. De fauw nam een hoekschop met het hoofd over, Goris weerde af en de rebound van Leye werd door Jääger van de doellijn geveegd.

Lierse werd vastgezet, maar Vercauteren legde plots de gelijkmaker op het hoofd van Losada. De Argentijn kopte echter recht op Bossut. Meer had de thuisploeg niet meer te bieden. Aan de overkant strandde Naessens op de vuisten van Goris en invaller Hinostroza vond de paal op zijn weg.

Zulte Waregem won op basis van de doelkansen niet onverdiend, maar na een vrij aardige eerste helft werd er na de rust nog nauwelijks gevoetbald.