Prudhomme niet enthousiast over Tour voor vrouwen
Harriet Harman Foto: AP

Tour-directeur Christian Prudhomme heeft vrijdag gereageerd op het voorstel van het Britse parlementslid Harriet Harman om in 2014 een Tour voor vrouwen te organiseren. ‘Wat zij voorstelt, is niet praktisch’, stelde de Fransman, die op bezoek was in Yorkshire.

Harman schreef eerder een open brief aan Prudhomme met de vraag om in 2014 een Ronde van Frankrijk voor vrouwen in te voeren, parallel met de drie eerste etappes voor de mannen. Het Britse parlementslid verwees hierbij naar de petitie op touw gezet door de Nederlandse topwielrenster Marianne Vos en drie andere wielerkampioenes. Deze telde vrijdagavond al 79.000 handtekeningen.

Prudhomme vindt het project echter ‘niet praktisch’ en ‘ongetwijfeld niet realiseerbaar’ vanuit logistiek oogpunt. Bovendien is de Tour-directeur niet opgezet met de handelwijze van Harman en Vos. ‘Het ware beter geweest om direct met ons het gesprek aan te gaan in plaats van ons een petitie of een open brief te bezorgen’, vervolgde Prudhomme. ‘We staan open voor alles. Wedstrijden voor vrouwen zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar de Tour is een enorme machine, die we niet steeds groter kunnen maken. Dat is onmogelijk.’

De De organisatie van de Ronde van Frankrijk, de Amaury Sport Organisation (ASO), organiseerde in het verleden al een Tour de France voor vrouwen, maar stopte daar 24 jaar geleden mee omdat de kosten te hoog en de opbrengsten te laag waren.