Cleveland-kidnapper gaat akkoord met levenslange opsluiting
Castro op een eerder zitting voor de rechtbank Foto: AP

Ariel Castro (53), de man die ervan beschuldigd wordt drie vrouwen gedurende tien jaar vastgehouden en verkracht te hebben in zijn huis in Cleveland (Ohio), heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van de openbare aanklager.

De man pleit schuldig en gaat akkoord met een levenslange opsluiting zonder de kans op vervroegde vrijlating. In ruil vermijdt Castro het risico op de doodstraf. 

‘U komt nooit meer uit de gevangenis. Is dat duidelijk?’, zo vroeg rechter Michael Russo aan Castro. De beschuldigde, die vrijdag met handboeien en in oranje gevangenisplunje in de rechtbank verscheen, gaf te kennen dat hij zich daarvan bewust is. De rechter moet nog instemmen met de schikking.

Plus duizend jaar

Bij de zogenaamde 'plea deal' hoort ook een extra gevangenisstraf van duizend jaar. Bovendien verliest Castro al zijn huis en andere bezittingen en zal hij gecategoriseerd worden als 'een zedendelinquent'.

Castro moest terechtstaan voor 977 aanklachten van kidnapping tot verkrachting, opsluiting, moord en jarenlang misbruik. De rechtszaak stond normaal gepland voor 5 augustus. De drie vrouwen hoeven nu wellicht niet te getuigen. 

Buurman

Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight werden tussen 2002 en 2004 ontvoerd door de voormalige schoolbuschauffeur Castro, toen ze 14, 16 en 20 jaar oud waren. Ze werden vastgehouden in zijn huis in Cleveland. De vrouwen mochten niet naar buiten en werden mishandeld en verkracht. Castro verwekte bij Berry een kind dat nu 6 jaar is. Dna-onderzoek wees inderdaad uit dat Castro de vader was. Ook Knight werd zwanger, maar Castro sloeg en verhongerde haar waardoor ze een miskraam kreeg.

Op 6 mei van dit jaar lukte het Berry om het huis te verlaten en om hulp te roepen. Een buurman schakelde de politie in. Kort daarna werd Castro gearresteerd.