DSK voor rechter om pooierschap
De voormalige IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn. Foto: AFP

De voormalige IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn (64) moet zich dan toch voor de correctionele rechtbank in Frankrijk verantwoorden voor pooierschap in de zogenaamde Carlton-affaire. Dat hebben de rechters vrijdag beslist.

Eerder stelde de openbare aanklager van het Franse Rijsel nochtans voor om het onderzoek te laten vallen ‘wegens een gebrek aan bewijzen’. Het parket heeft nog niet beslist of het in beroep gaat tegen de beslissing.

Seksfeestjes

De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds zou deel hebben uitgemaakt van een netwerk dat ‘seksfeestjes’ organiseerde in luxehotels in onder meer Frankrijk en België. Vorig jaar in maart werd hij in beschuldiging gesteld van georganiseerd pooierschap.

Sommige van die feestjes vonden plaats in het Carlton hotel in het centrum van Lille, waar DSK met andere mannen seks had met prostituees. In een eerdere zaak had hij toegegeven dat hij op zulke ‘seksfeestjes’ aanwezig was. Hij houdt vol dat hij niet wist dat de dames voor hun aanwezigheid werden betaald. Naast DSK worden twaalf andere personen aangeklaagd voor souteneurschap.

DSK riskeert een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 1,5 miljoen euro .

‘Absurditeit aantonen’

Richard Malka, één van de advocaten van DSK, laakte vrijdag de verbetenheid waarmee zijn cliënt wordt aangepakt. De raadsman zei evenwel dat ze in alle rust ‘de absurditeit en de dwaling van de beschuldigingen’ zullen aantonen voor de correctionele rechtbank.

De Carlton-affaire is het tweede seksschandaal waarin DSK, die ooit werd aangekondigd als de toekomstige socialistische president van Frankrijk, verzeild is geraakt. Hij kwam in 2011 in opspraak wegens aanranding van een kamermeisje in New York en stapte toen op als hoofd van het IMF. Het kamermeisje liet de beschuldigingen uiteindelijk vallen en trof een schikking met de Franse politicus, maar de zaak betekende wel de doodsteek voor de politieke carrière van DSK.