Een warme avond op Sclessin. Ook al leek de terugwedstrijd tegen Reykjavik in de tweede ronde van de Europa League een formaliteit na de 1-3 winst in de uitmatch. Standard won opnieuw met 3-1, maar de supporters morden.

Op voorhand werd voor zwaar supportersprotest gevreesd richting Standard-voorzitter Roland Duchâtelet. Er hingen enkele spandoeken op zoals Roland, notre respect ne s’achète pas, il se mérite... Dégage!! (Roland, ons respect koop je niet, dat verdien je... Treed af!), of Duchâtelet Démission (Duchâtelet Ontslag). Maar al bij al bleef het protest beperkt. Des te opvallend was dat de supporters onderling verdeeld waren. Gezangen bij het begin van de wedstrijd tegen Duchâtelet van de ene kern werden op gefluit van de andere kern onthaald.

De spelers lieten het niet aan het hart komen en begonnen enthousiast aan de wedstrijd, met al snel enkele kansjes voor Batshuayi en Mpoku. Maar de vele slordigheidjes begonnen het publiek langzaamaan te irriteren.  Frédéric Bulot kon hen net op tijd sussen door Standard in de 26ste minuut op voorsprong te brengen.

Biton en Kawashima uitgefloten

Na de rust bleven de Rouches de kansen verprutsen en begon het publiek zich weer te roeren. De gebeten hond voor de 21.217 supporters was de Israëlische spits Dudu Biton, die ten koste van publiekslieveling Ezekiel een plaatsje in de basis had gekregen. Na 57 minuten haalde Luzon hem naar de kant en invaller Ezekiel toonde zijn waarde met twee doelpunten op vijf minuten tijd.

Tussendoor moest Standard echter nog een tegendoelpunt slikken, en dat werd vooral doelman Kawashima aangerekend. Ook hij kreeg het publiek over zich heen, en moest aanhoren hoe de naam van Sinan Bolat gescandeerd werd.

Standard behaalde uiteindelijk zonder veel problemen een vlotte 3-1 winst, maar de ploeg  heeft nog enkele zaken om zich het hoofd over te breken voor de eerste competitiematch  tegen KV Mechelen.

In de volgende voorronde van de Europa League wacht het Griekse Xanthi of het Noord-Ierse FC Linfield.

Doelpunten

26' Frédéric Bulot (1-0)

68' Imoh Ezekiel (2-0)

69' Emil Atlason (2-1)

73' Imoh Ezekiel (3-1)

Opstellingen:

Standard: Kawashima, Opare, Ciman, Arslanagic, Van Damme, Bulot, Buyens, Mpoku (62. Mujangi Bia), Cissé, Biton (80. Nagai), Batshuayi (57. Ezekiel)
Coach: Guy Luzon

Reykjavik: Runarsson, T. Gunnarsson, Josepsson, G. Sigurdsson, B. Gudjonsson, B. Sigurdsson (71. Finnbogason), O. Hauksson, Sigurjonsson, B. Gunnarsson (22. Saevarsson), Martin (46. Atlason), Ragnarsson
Coach: Runar Kristinsson