Het gemiddelde gezicht van een film
The Matrix Foto: Shinseungback Kimyonghun

Hoe kan je de sfeer en de personages van een film in één portret vatten? Een artistiek duo uit Korea gebruikt digitale tools om gezichten in films te registreren en om te zetten naar dromerige beelden, die dan ‘het gezicht van de film’ vormen.

Shinseungback Kimyonghun is de naam van het duo dat met behulp van gezichtsherkenningssoftware de beeldenreeks Portrait heeft gemaakt. Ze namen een aantal blockbusters onder de loep, waaronder The Matrix, Harry Potter, Kill Bill, Black Swan en Avatar.

Elk frame waarin een gezicht voorkomt, werd toegevoegd aan een composietafbeelding van de film in kwestie. Met de nodige nabewerking vormen al die beelden samen dan het ultieme gezicht van de film, en vertellen ze iets over de sfeer.

Dat leidt tot verrassende resultaten, en op de dromerige, soms zelfs spookachtige beelden is duidelijk het hoofdpersonage te onderscheiden. Zo lijkt het gezicht van The Matrix een zwarte zonnebril te dragen en is het een groene gloed gehuld, terwijl Avatar een blauwe sfeer en een genderneutraal personage toont.

Op de website van de kunstzinnige Koreanen vind je tal van voorbeelden. Een filmpje toont hoe het proces verloopt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in