Huiszoekingen bij Loterij na klachten over ‘Scooore’
Foto: Nationale Loterij

Sinds dinsdag zijn er bij de Nationale Loterij huiszoekingen aan de gang na klachten van concurrenten over ‘Scooore’. Dat bevestigt het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging. De onderzoekers zijn onder meer op zoek naar bewijzen van misbruik van machtspositie.

De Raad onderzoekt onder meer mogelijke exclusiviteitsbedingen met de dagbladhandelaren die ‘Scooore’ verkopen. Dat is het product van de Nationale Loterij waarmee kan worden ingezet op voetbalwedstrijden. Er wordt ook onderzocht of er misbruik is van de informatie die via dit monopolie van loterijen en krasspelen werd verworven.

Daarnaast wordt mogelijke kruissubsidiëring onderzocht. De vraag is daarbij of de Nationale Loterij middelen inzet van de markt van loterijen en krasspelen - waar het over een wettelijk monopolie beschikt - voor de ondersteuning van ‘Scooore’.

Er kwamen volgens de mededingingsautoriteiten klachten binnen van meerdere spelers op de markt van sportweddenschappen.  De timing van de klachten en de daaruit volgende huiszoekingen zijn niet toevallig: vrijdag herbegint de nationale voetbalcompetitie.

De vijftien onderzoekers van de algemene directie Mededinging worden sinds dinsdag bijgestaan door ICT-experten van de FOD Economie. 'De huiszoekingen betekenen niet dat de misbruiken vaststaan', benadrukt men wel nog bij de mededingingsautoriteiten.